Snelle levering
Samples bij elke bestelling
Gratis verzending vanaf €30,00
Bestelling ook af te halen in onze beautystore

Rosacea betekent “rood als een roos”. Rosacea is een chronische huidaandoening en komt vooral voor bij mensen met een afkomst van noordwest Europa. Vrouwen worden vaker getroffen door deze huidaandoening dan mannen. De leeftijd dat de rosacea zichtbaar wordt is tussen de 30 en 50 jaar.

Rosacea kenmerkt zich door roodheid op de wangen, neus en kin. Ook kunnen er adertjes zichtbaar zijn. Daarnaast zal de aandoening in opvlammingen opkomen waardoor er ontstekingen, oedeem, puistjes en bultjes kunnen ontstaan. Dit heeft niks te maken met acne, want bij acne zijn de talgkliertjes ontstoken en bij rosacea de bloedvaatjes.

Andere verschijnselen die kunnen ontstaan bij deze aandoening zijn pijnlijke en droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien. Er kunnen verdikkingen in de huid ontstaan zoals rhinophyma. Dit geeft een verdikking van de neus en wordt ook wel drankneus genoemd. Dit heeft niks te maken met drank, maar met de aandoening. Rhinophyma komt het meest voor bij mannen.

Wat de oorzaak is van rosacea, is nog deels onbekend. Het kan zijn dat erfelijke factoren een rol spelen. De bovenste huidlaag is bij rosacea aangetast waardoor deze gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Ook komt de Demodex mijt 20 keer vaker voor bij de huid met rosacea. Dit zijn mijten die leven (bij bijna iedereen) in de haarzakjes en de talgklieren van de huid.

Triggers

Daarnaast zijn er ook een aantal triggers die de rosacea kunnen laten opvlammen. Dit zijn:

  • Hormonen
  • Voeding, denk aan varkensvlees en sterke kruiden
  • Alcohol
  • Vaatverwijdende medicatie
  • Medicatie met corticoïden
  • Warmte, kou en zonlicht
  • Overgevoeligheid voor bepaalde cosmetica
  • Stress

Wat kun je doen als je last rosacea hebt?

Als je er last van hebt, houd dan een dagboek bij. Zo kun je er achter komen wat jouw rosacea triggers zijn. Schrijf op wat je eet, drinkt en doet. Denk ook aan je werk, cosmetica en beautyproducten die je gebruikt. Schrijf op hoe je huid er die dag uit zag. Je kunt eventueel iedere dag een selfie maken, die hoef je natuurlijk aan niemand te laten zien!

Gebruik van juiste verzorgingsproducten voor je huid is essentieel. Het ondergaan van gezichtsbehandelingen bij een schoonheidssalon of huidtherapeut zijn ook een aanrader. Zo kun je de huid de juist verzorging geven en de rosacea rustig houden. Als je rosacea erg actief is kun je er ook voor kiezen om via de huisarts een antibiotica crème te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de huid snel rustig wordt.

Heb je er last van en wil je weten wat voor jou de beste verzorgingsproducten of gezichtsbehandelingen zijn? Neem gerust contact met ons op!